מעורבות חברתית של נבחרת הכימיה בחטיבת הביניים "מנור איילון" בקיבוץ לוחמי הגטאות
לאור המצב המורכב והמתוח בו נמצאת מדינת ישראל בחודשים האחרונים - פנתה הנהלת מרכז מדעני העתיד וקרן מיימונידיס אל צוותי נבחרות ישראל במדעים בבקשה ליזום פרויקטים של מעורבות חברתית וסיוע לקהילה.
אנחנו, כאן בטכניון, אשר אמונים על הכנת נבחרת הכימיה, נענינו לאתגר זה בתחושת שליחות גדולה! בחרנו להתמקד באוכלוסייה של תושבים מפונים מיישובי גבול הצפון הנמצאים בבתי ספר זמניים.
בית הספר בו קיימנו את הפעילות הראשונה הוא חטיבת הביניים "מנור כברי איילון", המשתכן בחודשיים האחרונים במוזיאון השואה והגבורה בקיבוץ לוחמי הגטאות ובמבנים ניידים שהוקמו ללמידה.
גייסנו את תלמידי קבוצת "כרמל" בנבחרת הכימיה, אשר מתאמנים לאולימפיאדה הבינלאומית בשנה זו, כמדריכים שילמדו כימיה באופן חווייתי לשכבת כיתות ט'.
לצורך כך הבאנו מומחית אקדמית, הגברת סיוון ימין, שמבצעת פרויקט דומה מטעמנו בשני בתי ספר שונים גם בימי שגרה.
בשיתוף פעולה של הרכזת, המאמנת ומנהלת המעבדה אימנו את תלמידי הנבחרת הבוגרים בהכנת השיעור מניצני החשיבה על התוכן - ועד העברתו בפועל - כשהמטרה ברורה: להצית בתלמידי חטיבות הביניים עניין וסקרנות בתחום הכימיה.
תהליך ההכנה כלל הכנת מצגות, הכנת חומרים במעבדה תוך קבלת אישורי בטיחות, קיום הדגמות ושיפור מתמיד בכדי להעצים את חווית התלמידים ומעורבותם בהתנסות.
בתמונה החל מימין: חברי נבחרת הכימיה מעיין רביד, יותם גודל גפר וסשה דוברובין במהלך ההכנות.
בתמונה החל משמאל: סשה דוברובין מדגימה ניסוי בנושא מתח הפנים של המים, סיון ימין המומחית האקדמית והתלמידים יותם גודל גפר וירדן הוך.
שיעורי כימיה חווייתיים לשכבת כיתות ט'
במסגרת יום ההתנדבות, העברנו שיעורים חווייתיים לשכבת כיתות ט' אשר התנסו בפועל בניסויים אשר המחישו תכונות שונות של המים.
תלמידי כיתות ט' גילו עניין והתלהבות, השתתפו בניסויים ולהפתעתנו, חלקם אף ביקשו להצטרף שוב לשיעורים שהתקיימו בכיתות אחרות! שמחנו על כך מאוד.
גם תלמידי נבחרת הכימיה נהנו מאוד להגיע ולתרום מהידע שלהם, ושמחו משיתוף הפעולה והשאלות המעניינות של תלמידי הכיתות, ששמחו לשמוע על קיומן של נבחרות המדעים בכל רחבי הארץ.
משמאל: חברי הנבחרת מקסים סבוסטיאנוב, יונתן גונטמכר, גיא צימרמן, יותם גודל גפר וסשה דוברובין בטרם הכניסה לכיתות.
מימין: ד"ר רעות שפירא (המאמנת הראשית) וגבריאלה הלוי (מנהלת המעבדה).
נציין גם שלושה מתוך חמשת חברי הנבחרת שהגיעו להתנדבות, אשר השתתפו במשלחת שייצגה את ישראל באולימפיאדה בין לאומית בכימיה שהתקיימה בפסח האחרון, בעיר שנזן בסין.
על אף הלמידה המפרכת והאימונים הקשים שבהם היו בתקופה זו, הם מצאו את הזמן - באמצע מחנה האימונים - גם להכנה וגם להשתתפות בהוצאה לפועל של פרויקט חשוב זה.
הדבר אף נתן להם דחיפה משמעותית ותחושת שליחות גדולה.
היוזמה לוותה על ידי ד"ר רעות שפירא, המאמנת הראשית של הנבחרת, הגב' גבריאלה הלוי מנהלת המעבדה והגב' ליאת אביב רכזת תוכניות הנוער בפקולטה לכימיה בטכניון.
בהמשך לחזון של קרן מיימונידיס, אנו מאמינים כי מפגשים מסוג זה מהווים הזדמנות עבור תלמידי הנבחרת לתרום לחברה ולקחת חלק פעיל באופן פיזי כי כך – ב"יציאה לשטח", ניתן להרגיש חיבור אמיתי לחברה הישראלית על כל צבעיה ומורכבותה בעת מאתגרת זו! למרות שהגענו לתת – קיבלנו חזרה ויצאנו נשכרים לא פחות. אנו מאמינים בלב שלם כי מתוך עזרה ותמיכה באחר, זהותם ואישיותם של התלמידים תתגבשנה כך שיתפתחו לאנשים ערכיים ואכפתיים, בעלי חוסן לאומי התורמים מרצונם לחברה.
מפגש זה היווה מבחינתנו את תחילתו של שיתוף הפעולה, מתוך כוונה להעברת שיעורים נוספים בהמשך.
משרד החינוך- מינהל חינוך טכנולוגי, האגף למצוינות בחינוך הטכנולוגי, מנהל את נבחרות ישראל במדעים יחד עם מרכז מדעני העתיד במיזם משותף.
בתפילה לימים טובים ובטוחים ולחזרה לשגרה ברוכה במהרה,
צוות נבחרת ישראל בכימיה