מעורבות חברתית של נבחרת הכימיה בבית הספר האזורי "סולם צור" בקרית מוצקין
לאור מצב החירום בו נמצאת מדינת ישראל בחודשים האחרונים - פנתה הנהלת מרכז מדעני העתיד וקרן מיימונידיס אל צוותי נבחרות ישראל במדעים בבקשה ליזום פרויקטים של מעורבות חברתית וסיוע לקהילה.
כששמע על היוזמה מוביל תוכניות הנוער בפקולטה לכימיה פרופ' זאב גרוס, תגובתו הספונטנית היתה: "האתגר התקבל!". התחלנו בגיוס צוות המאמנים וחברי נבחרת הכימיה באופן מיידי. לאחר החוויה ההתנדבותית המוצלחת שהתקיימה באפריל, בחרנו גם הפעם להתמקד באוכלוסייה של תושבים מפונים מיישובי גבול הצפון הנמצאים בבתי ספר זמניים. בית הספר בו קיימנו את הפעילות השנייה הוא בית הספר האזורי "סולם צור", המשתכן בחצי השנה האחרונה בקרית מוצקין.
תלמידי קבוצת "כרמל" בנבחרת הכימיה, התרגשו לשמש כמדריכים שילמדו כימיה באופן חווייתי לכיתות העתודה של שכבת ט' והשקיעו בהתלהבות רבה מאמצים בכדי שהשיעורים יצליחו ויהיו מהנים וברורים.
את השיעורים תכננה מומחית אקדמית, הגברת סיוון ימין, שמבצעת פרויקט דומה מטעמנו בשני בתי ספר שונים גם בימי שגרה. בשילוב כוחות מנצח אימנו את תלמידי הנבחרת הבוגרים בהכנת השיעור מניצני החשיבה על התוכן - ועד העברתו בפועל - כשהמטרה ברורה: להצית בתלמידי חטיבות הביניים עניין וסקרנות בתחום הכימיה.
בטרם יצאנו לשטח התאמנו יחד עם התלמידים על העברת המצגות, הכנת החומרים במעבדה תוך קבלת אישורי בטיחות, קיום הדגמות ושיפור מתמיד בכדי להעצים את חווית התלמידים ומעורבותם בהתנסות.
חברי נבחרת הכימיה איתמר בן שמואל, נינה זריפין, איתן רוטמן והמאמנת הראשית ד"ר רעות שפירא במהלך האימונים לקראת יום ההדרכה
בתמונה ד"ר רעות שפירא מדגימה תופעה שבה המים לא זולגים על אף שיש רשת בתחתית הכוס.
בתמונה: הכניסה למבנה הזמני של חטיבת הביניים סולם צור (מקיבוץ גשר הזיו) במוצקין אשר מכונה כרגע: סו"צקין.
מימין: חברי הנבחרת מעיין רביד ויואב כהן פריפז בזמן העברת השיעור בכיתה
במסגרת יום ההתנדבות, העבירו התלמידים שיעורים חווייתיים לעתודת כיתות ט' אשר התנסו בפועל בניסויים.
התלמידים שיתפו פעולה בעניין והתלהבות, התרגשו מן הניסויים ובסיום השיעור שיתפו אותנו מורות המדעים עד כמה קשה להיות בסביבה שאינה הסביבה הטבעית שלך, במבנה שונה מהמבנה המוכר ועל כך שחלק מצוות בית הספר עדיין מפונה לבתי מלון.
הופתענו לשמוע כי חלק מהתלמידים מגיעים וחוזרים מדי בהסעות מטבריה ומחיפה בכדי לשמור על שגרת לימודים יציבה ומוכרת.
חשנו כי תלמידי בית הספר צמאים להתנסות בפועל בסדנאות מסוג זה והרגשנו כי קיבלנו את ההחלטה הנכונה בזמן הנכון בעצם הגעתנו. ברגעים אלו חשנו חיבור מיוחד שגרם לנו להבין עד כמה הערבות ההדדית מגוונת ויכולה להגיע בתצורות ובדרכים שונות.
תלמידי נבחרת הכימיה תרמו מהידע שלהם, הסבירו ושאלו את תלמידי הכיתות שאלות שעוררו חשיבה וסקרנות והובילו להבנה של התופעות אותן חוו במהלך הניסויים.
משמאל: חברי הנבחרת מעיין רביד, איתמר בן שמואל, נינה זריפין ויואב כהן פריפז לאחר העברת השיעור בכיתות.
בהמשך לחזון של קרן מיימונידיס, אנו מאמינים כי מפגשים מסוג זה מהווים הזדמנות עבור תלמידי הנבחרת לתרום לחברה ולקחת חלק פעיל באופן פיזי כי כך – ב"יציאה לשטח", ניתן להרגיש חיבור אמיתי לחברה הישראלית על כל צבעיה ומורכבותה דווקא בעת מאתגרת זו! אנו מאמינים כי מתוך עזרה ותמיכה באחר, זהותם ואישיותם של תלמידי הנבחרת תתגבשנה כך שיתפתחו לאנשים ערכיים ואכפתיים, בעלי חוסן לאומי התורמים מרצונם לחברה.
מפגש זה היווה מבחינתנו את תחילתו של שיתוף הפעולה עם צוות בית הספר, מתוך כוונה להעברת שיעורים נוספים בהמשך ואולי אף ביקור בפקולטה לכימיה בטכניון.
משרד החינוך- מינהל חינוך טכנולוגי, האגף למצוינות בחינוך הטכנולוגי, מנהל את נבחרות ישראל במדעים יחד עם מרכז מדעני העתיד במיזם משותף.
בתפילה לימים טובים ובטוחים ולחזרה לשגרה ברוכה במהרה,
פרופ' זאב גרוס וצוות נבחרת ישראל בכימיה.